Onduidelijkheid regelgeving remt horeca
HORECAONDERNEMER LAURENS MEYER STAAT NOODGEDWONGEN STIL
Horecaondernemer Laurens Meyer schudde Nederland dit voorjaar op toen hij tegen de voorschriften van het kabinet in aankondigde zijn zaken gewoon te openen als er geen perspectief zou komen. Het perspectief kwam er op tijd: op 1 juni mocht de horeca weer open. Hoe kijkt de ondernemer naar het najaar en hoe maakt hij zijn ruim vijftig zaken klaar voor het winterseizoen?
Ondernemen is vooruitzien. Als iemand daarover mee kan praten zou het een horecaondernemer moeten zijn die al lang in het vak zit en ruim vijftig bedrijven heeft. Hij overleefde de financiële crisis, rookverbod en alle andere plagen die de horeca de laatste jaren teisterden. Juist door altijd vooruit te kijken en mogelijkheden te benutten. Maar op dit moment tast Laurens Meyer in het duister in zijn pogingen zich voor te bereiden op het komende winterseizoen. “Ik kijk naar heel veel verschillende oplossingen om gasten binnen verantwoord te kunnen ontvangen, maar ik ben volkomen afhankelijk van hoe de pet van de bestuurders staat. Er is nog geen enkele duidelijkheid over welke maatregelen als veilig zullen worden beschouwd. Ik zit niet stil, maar als branche staan we noodgedwongen wel stil.”
VENTILATIE IN DE HORECA
Als eerste element van de bedrijfsvoering noemt Meyer de veiligheid binnen. “De eisen voor afzuiging in nieuwere horecazaken is dat de lucht elke vier tot zes uur volledig moet zijn ververst. Dat is al behoorlijk, maar we zoeken naar manieren om dat op te voeren door extra af te zuigen en te ioniseren, virusdodende filters te plaatsen en het systeem extra te reinigen. Daarnaast onderzoeken we mogelijkheden om UVC-licht te plaatsen. Dat gebruikt de voedselindustrie al jaren om schimmels, bacteriën en virussen buiten de deur te houden bij voedsel dat in opslag ligt. Als we al die maatregelen zouden treffen, is de lucht in onze zaken schoner en gezonder dan in welk kantoorpand, overheids- of schoolgebouw dan ook. Het probleem is alleen dat het RIVM al die methoden in twijfel begint te trekken voor de horeca. Ze gebruiken de technologie al jaren en het is allemaal altijd goedgekeurd, maar het kan zomaar zijn dat het nu opeens niet meer geldt. De waanzin ten top wat mij betreft, maar het landelijke beleid voor de horeca lijkt tijdens deze crisis sowieso vooral gericht op verbieden of onmogelijk maken. Ik zie dus best mogelijkheden en oplossingen, of op zijn minst flinke verbeteringen. Maar ik ga niet duizenden euro’s per zaak investeren als dat misschien uiteindelijk toch om onduidelijke redenen wordt afgekeurd.”
TERRAS IN DE WINTER
De verlenging van het terrasseizoen én de coulance met terrassen in de openbare ruimte zijn andere zaken waar Meyer zich mee bezig houdt. “We denken na hoe we alle bedrijven buiten aantrekkelijk kunnen presenteren. Maar ook daar moeten we eerst duidelijkheid hebben. De huidige terrasuitbreidingen zijn natuurlijk fantastisch. Daar hebben de gemeentes echt geweldig in meegedacht en dat heeft de ondernemers veel lucht gegeven. Alleen is nu nog onduidelijk wat er na 1 oktober gebeurt. Blijven de grotere terrassen? Welke eisen gaan ze stellen? Daar moeten we nu al mee aan de slag om dat verantwoord en comfortabel in te kunnen richten. We willen echt investeren en aanpakken, maar dan hebben we wel snel duidelijkheid nodig. We moeten dit met zijn allen tackelen: de horecaondernemers moeten betrouwbaar ondernemen en zorgen voor de gezondheid. We zullen die maatregelen ook laten zien aan de gasten zodat zij kunnen vertrouwen op een veilige ervaring als zij zich aan de voorschriften van het RIVM houden. Maar het kan alleen als ook de overheid zorgt voor duidelijkheid op korte termijn.”
Bron: Food inspiration
Meyer beheer b.v.
Horeca exploitatie & vastgoed
Meyer Beheer B.V.
Horeca Exploitatie & Vastgoed
Pottenbakkerstraat 30
4871 EP Etten-Leur