Nieuws.jpg

Laurens Meijer: carnaval in de drie gezusters

De Brabantse horecatycoon Laurens Meijer neemt een trits horecazaken aan de Grote Markt in Stad over. Wie is de man die zegt carnaval naar Groningen te brengen?

‘Poeh’’, zegt Laurens Meijer (56) aan de telefoon vanuit Curaçao als hem wordt gevraagd hoeveel bedrijven hij bezit. Even blijft het stil. ,,Euhh… Ik denk 45.’’

Het moge duidelijk zijn: Meijer is geen kleine jongen. De eigenaar van Meyer Beheer in Etten-Leur heeft horecabedrijven in het hele land, bijna allemaal op prominente locaties, net als de Groninger Grote Markt. In Breda is hij een enorme speler, maar ook in steden als Eindhoven, Amsterdam en Utrecht is hij actief. ,,Van Venlo tot Groningen mag ik nu zeggen.’’

Deze week werd bekend dat Meijer de horeca aan de zuidwand van de Grote Markt overneemt van Henk Wustenveld en Grietje van der Veen. Hij runt vanaf 1 maart de Drie Gezusters, hotel De Doelen, Groote Griet, Hoppe, De Kast, Drie Gezusters Pub en Drie Gezusters Upstairs.

Meijer staat bekend als ondernemer pur sang. Hij houdt zich vooral bezig met horeca en duikt zo nu en dan ook andere werelden in. Zo stortte hij zich op de productie van houtbriketten in Oekraïne en had hij een eigen racewagenfabriek. Racen is een hobby: met zijn eigen merk Saker maakt hij zo nu en dan nog rondjes. Dat het TT Circuit vlakbij Groningen ligt, is voor de ondernemer een mooie bijkomstigheid. ,,Al laat ik het racen steeds meer aan de kinderen over. Ik richt me de laatste tijd meer op rallyrijden.’’

Meijer kwam naar Groningen om te praten over de overname nadat hij in de Amsterdamse Drie Gezusters Pub iemand sprak over ‘mooie bedrijven’ die te koop zouden komen. ,,Wustenveld heeft een bepaalde leeftijd. Ik dacht: ik moet er snel heen.’’ Meijer hoefde niet lang na te denken, stelt hij. De Groninger Drie Gezusters overnemen is een buitenkans. ,,Het is een icoon, een bedrijf zoals dat nergens in Nederland te vinden is.’’ Een groot deel van de horecapanden aan de zuidzijde is verbonden met elkaar. Dat spreekt Meijer aan. ,,Het totale volume is enorm. Groot voordeel is dat je met één keuken kunt werken.’’

Hij aasde al eens eerder op de bedrijven die vroeger in bezit waren van horecamagnaat Sjoerd Kooistra. Meijer wilde al zijn panden overnemen na diens dood in 2010. ,,We kwamen er niet uit met de curator.’’ Veel gaat er volgens Meijer niet veranderen na de overname. Hoewel hij geen hotels runt op dit moment zegt hij hotel De Doelen in de benen te willen houden. ,,Juist. Misschien breiden we het zelfs wel uit.’’

De vorige exploitanten zorgden de laatste jaren voor flink wat reuring op de Grote Markt. Zo zetten ze er in de winter een ijsbaan neer en bij het WK-voetbal regelden ze een groot scherm; met z’n allen voetbal kijken in de ‘huiskamer’ van de stad. Groningers hoeven niet bang te zijn dat soort festiviteiten te verliezen. Integendeel. ,,Misschien moeten we carnaval er nog aan toe voegen. Het blijft levendig. Elke reden voor een feestje moet je aangrijpen.’’ Dat de stad de laatste sluitingstijden van het land kent, is hem bekend. Lachend: ,,Ongelooflijk.’’

Meijer woont in Brabant, maar groeide op in Friesland. Hij maakte kennis met de horeca door te werken als kelner op de boot naar Vlieland en later in cafés in Leeuwarden. In die tijd zetten hij ook zijn eerste passen in Groningen. ,,We gingen er wel eens stappen.’’ De sfeer die de studenten meebrengen, zegt hij te kennen van Breda en Leiden waar hij bedrijven heeft. ,,Steden die door het studentenleven een basisgezelligheid hebben.’’

Tot voor kort lag de bovengrens van de bedrijven van Meijer zo’n beetje bij Deventer. Groningen is in die zin ver weg. Toch was er geen seconde twijfel toen het contract voorlag, stelt hij. ,,Een zaak die niet zoveel omzet zou ik niet overnemen, zo ver van het hoofdkantoor af. Maar in dit geval is het zo de moeite waard dat die afstand niet uitmaakt.’’ Bron: Dagblad van het Noorden / Roelof van Dalen

Meyer beheer b.v.

Horeca exploitatie & vastgoed

Meyer Beheer B.V.
Horeca Exploitatie & Vastgoed

Pottenbakkerstraat 30
4871 EP Etten-Leur