Horecatycoon Laurens Meijer: 'We nemen afscheid van de banken'
ETTEN-LEUR – Ondernemers keren zich over twee jaar massaal van de banken af. Die voorspelling doet horecatycoon Laurens Meijer uit Etten-Leur. Volgens hem is de houding van de banken tijdens de crisis bij veel ondernemers in het verkeerde keelgat geschoten.
Meijer: “Ik ken bijna geen enkele ondernemer, in wat voor branche dan ook, die in de afgelopen drie jaar een zakelijke lening van de bank heeft gekregen. En dan heb ik het niet over een paar mensen, maar over tientallen ondernemers. Iedereen heeft erover. De manier waarop de banken ondernemers behandelen, heeft enorm veel kwaad bloed gezet. De laatste leningen zijn veelal rond 2008 verstrekt. Meestal is de looptijd vijf jaar, dus over één à twee jaar zijn we klaar. Dan nemen we met z’n allen afscheid van onze banken.”
Het is toch logisch dat banken in crisistijd minder risico nemen?
Meijer: “De banken moeten hun eigen vermogen vergroten, maar de manier waarop het gaat, is behoorlijk onbeschoft. Ik zit al dertig jaar bij dezelfde bank. Altijd alles netjes betaald. En nu je ze nodig hebt vanwege de crisis, krijg je niets meer voor elkaar. Ze vragen altijd drie- vierdubbel onderpand voor iedere lening, maar voor henzelf geldt dat blijkbaar niet. Een andere bank vroeg ineens een liquiditeitsopslag. Dat is net zoiets als dat je bij mij in een restaurant een menu besteld en dat ik tijdens het eten kom vertellen dat de rekening hoger wordt. Dat doe je toch niet?”
“Weet je dat ik ieder jaar 5.000 euro moet betalen, alleen om mijn geld te mogen storten. Voor kleingeld moeten we betalen. Alles wat ze doen, wordt in rekening ge- bracht. Hun enige doel is geld binnenhalen. Ondernemers hebben geen meedenkende bank meer.”
– Hoe zullen de ondernemers reageren als ze van de aflossingen verlost zijn?
“Over twee jaar is de crisis voorbij. Iedereen heeft dan zijn lening afgelost. De bedrijven die dan nog overeind staan, willen zoveel mogelijk onafhankelijk van de banken zijn. De meeste ondernemers gaan zelf investeren uit hun eigen cash- flow. Stel dat een ondernemer nu een miljoen rente en aflossing betaalt, die kan hij dan weer zelf gaan investeren. Zo gaan we het doen. De banken zijn keihard geworden. Alles wordt alleen nog cijfermatig bekeken. Tja, dan kun je zo’n reactie verwachten. Bij de brouwerijen gaat het ook zo. Het is een harde, cynische business geworden. Het hoofdkantoor van InBev zit in Brazilië. Nederland is een kleine afzetmarkt. Zij bepalen de prijzen. Onderhandelen wordt steeds moeilijker, je bent nog maar een nummer.”
– Je praat alsof het slecht met de zaken gaat. Heeft de horeca veel last van de crisis?
“Ja. Als het consumentenvertrouwen daalt, voelt de horeca dat als eerste. Er is ook jarenlang een enorme wildgroei geweest met nieuwe cafés, dus is het normaal dat er een aantal over de kop gaat. Wij voelen het ook. In heel Nederland heb ik zeven zaken weg moeten doen. Voor dit jaar verwacht ik een omzetverlies in de horeca van 4 procent. Je kunt met je café twee, drie, vier slechte jaren hebben, maar dan begint het heel spannend te worden. Bij Meijer Beheer zullen er geen zaken meer sluiten of verkocht worden. We voelen de omzetdaling natuurlijk wel, maar we zitten alleen nog op A-locaties, dus ik denk dat het bij ons wel mee zal vallen.” Ondertussen investeer je via Go Fast Energie Drink in een project als commerciële ruimtevaart. Zit er toekomst in een bedrijf als Space Experience Curacao (SXC)?
“Ik zit in de Raad van Commissarissen van SXC, onder meer omdat ik bij de eerste duizend mensen wil zitten die in de ruimte zijn geweest. Het pionieren spreekt me aan. Een ticket is nu nog duur, maar er is een markt voor. Dat weet ik zeker.”
Meyer beheer b.v.
Horeca exploitatie & vastgoed
Meyer Beheer B.V.
Horeca Exploitatie & Vastgoed
Pottenbakkerstraat 30
4871 EP Etten-Leur