Nieuws.jpg

Horecatycoon Laurens Meijer start petitie voor noodfonds horeca:

anders massale faillisementen

BREDA – De horecaondernemers Laurens Meijer (Etten-Leur), met veel zaken in Breda, en Khalid Oubaha (Nijmegen) zijn zaterdag met een paginagrote advertentie in het Financieele Dagblad een online petitie gestart om een noodfonds los te trekken voor de noodlijdende horeca.

De petitie (‘Klappen voor de horeca’) is te vinden op www.horecazorg.nl en was zaterdagnamiddag 2.217 keer ondertekend. Meijer wil de benodigde 40.000 handtekeningen ophalen om middels een burgerinitiatief de Tweede Kamer en dan met name minister Wouter Koolmees (D66, sociale zaken en werkgelegenheid) te bewegen tot meer steun. De horeca staat volgens de twee horecatycoons het water aan de lippen; het steunpakket is ‘absoluut onvoldoende’.

KLAPPEN KOMEN TOCH WEL

In de petitie zeggen de twee horecamannen niet uit te zijn op applaus: ‘De klappen komen toch wel’. En ze dragen het lot van het ondernemersrisico, dat in deze coronatijd zelfs leidt tot de nodige creativiteit: ,,We waren de eersten met afhaalloketten. We organiseren drive-thru’s, online borrels en virtuele feestjes. Alles om het contact met onze gast niet te verliezen.” Maar ze vrezen een complete kaalslag als het steunpakket blijft zoals het is. Volgens Meijer, die vijftig horecazaken in eigendom heeft, van Breda (een vijftiental zaken) tot in Groningen en van Scheveningen tot in Meppel, is sprake van een verkeerde beeldvorming.

 

NOW-REGELING

Waar het volgens hem met name wringt is de NOW-regeling, de petitie: ,,Er wordt continu vanuit minister Koolmees gecommuniceerd dat er tot 90 procent aan loonkosten vergoed wordt, maar wanneer we dit uitzoeken blijkt dit totaal niet te kloppen. In werkelijkheid komt de maximale vergoeding uit op 75 procent, maar omdat we in maart nog twee weken open zijn geweest op 64 procent.” Terwijl kosten aan huur, gas, water en licht doorgaan, stelt hij. (Lees verder onder foto) 15 maart: algehele sluiting om 18.00 uur van de horeca in het hele land, terrassen op de Grote Markt in Breda worden opgeruimd, publiek keert huiswaarts. 15 maart: algehele sluiting om 18.00 uur van de horeca in het hele land, terrassen op de Grote Markt in Breda worden opgeruimd, publiek keert huiswaarts.

Over de anderhalve meter economie: ,,Geen enkele horecaonderneming kan zich permitteren dat de capaciteit 40-50 procent kleiner wordt met praktisch dezelfde kosten. De anderhalve meter economie is als watertrappelen met als enig uitzicht verdrinking. De één wat sneller dan de ander, maar uiteindelijk leidt het tot massale faillissementen. Er moet een noodfonds komen voor horecaondernemers, om te voorkomen dat 400.000 mensen op straat komen te staan.”

 

ENORME SCHULD

Wat dit voor Laurens Meijer Beheer BV, met 2000 mensen op de loonlijst betekent: ,,Als we eenmaal weer open gaan, zal dat gepaard gaan met een enorme schuld. In ons geval praat je over miljoenen. Er zal sprake zijn van een overbruggingskrediet, dat waarschijnlijk in twee jaar tijd terugbetaald moet worden. Dat betekent twee jaar niet investeren. Je moet wel een heel gezond bedrijf zijn wil je dat overleven. Komt bij dat er horecazaken zijn die na overlevering van de stukken bij de bank geen aanspraak kunnen maken op een overbrugging.”

 

WE GAAN DOOR

De komende week zullen de twee horecaondernemers dagelijks in Het Financieele Dagblad de petitie paginagroot laten verschijnen. ,,We gaan door tot er beweging in komt.” Koninklijke Horeca Nederland (KHN), die zich ook kritisch uitlaat over de steunmaatregelen, vaart volgens Meijer een eigen koers: ,,De KHN moet on speaking terms blijven met Den Haag. Die volgt een breed traject, op alle gebieden. Dat moeten ze ook doen, en dat doen ze goed.” Khalid Oubaha in Café Arnhem. 

Bron: BN de Stem

Meyer beheer b.v.

Horeca exploitatie & vastgoed

Meyer Beheer B.V.
Horeca Exploitatie & Vastgoed

Pottenbakkerstraat 30
4871 EP Etten-Leur