Nieuws.jpg

Horeca-tycoons investeren grof geld in vinding uit Apeldoorn

'We zien hierin een uitweg uit de ellende'

Toch weer massaal de kroeg in, ondanks Covid-19! Een groep prominente horeca-ondernemers wil aantonen dat ruimtes razendsnel coronaveilig kunnen worden gemaakt. Dat zou moeten gebeuren met hulp van een Apeldoorns product. Om de autoriteiten te overtuigen wordt een wetenschappelijke proef voorbereid met hossende mensen in een volle disco.

De ‘grote jongens’ uit de Nederlandse horeca slaan de handen ineen met de Apeldoornse ondernemer Marc Lenselink. Zijn bedrijf DCAT (Deep Clean Air Techniek) levert apparatuur voor luchtbehandeling die is gebaseerd op uv-licht. Daarmee kunnen virussen en bacteriën razendsnel onschadelijk worden gemaakt, stelt Lenselink.

Onschadelijk

Hij baseert zich op Amerikaans onderzoek dat heeft aangetoond dat aan Covid-19 verwante virussen onschadelijk worden, zegt Lenselink. Het lijkt dus het ei van Columbus: installeer zo’n systeem en zet er het stempel ‘corona-veilig’ op. Het betreffende café of restaurant zou dan geen toegangsbeperkingen meer hoeven te hebben. Om de Nederlandse autoriteiten daarvan te overtuigen wordt eigen onderzoek voorbereid, zegt Lenselink. Dat gebeurt onder verantwoordelijkheid van een longarts en wordt bekostigd door een groep van tien grote ondernemers, onder wie Laurens Meyer en Won Yip. Hun belang om er meer dan een ton in te investeren is duidelijk, zegt Lenselink: ,,Als zij hierdoor bijvoorbeeld dubbel zoveel mensen kunnen toelaten als nu, dan snap je dat het om enorme bedragen gaat.

 

‘Zonder enige beperking’

Longarts Jaap Westbroek vindt dat Lenselink met ‘dubbel zoveel’ nog voorzichtig is. ,,Dan kunnen horecagelegenheden weer open zonder enige beperking’’, verwacht Westbroek, voormalig teamarts van topschaatsers Rintje Ritsma en Sven Kramer. En niet alleen horecagelegenheden: ,,Dat zou zelfs kunnen gelden voor bijvoorbeeld Thialf, al is dat gezien de grootte daarvan misschien wel wat ambitieus.’’ De praktijktest die hij voorbereidt, moet uitwijzen of zijn verwachtingen correct zijn. TNO is al benaderd om die proef te begeleiden, zegt Westbroek. ,,We kiezen bewust voor een ‘moeilijke’ locatie, de drie verdiepingen tellende discotheek de Swetser in Heerenveen. Die voorzien we van de luchtbehandelingstechniek en we blazen er virussen in die vaker voor proeven worden gebruikt, waarvan je niet ziek wordt. We denken dat er vast wel een paar honderd mensen zin hebben om een nachtje te hossen in de disco en aan de test mee te doen.’’

 

Vergunning nodig

Omdat dit in strijd is met de huidige coronaregels is daar een vergunning of ontheffing voor nodig. Het plan is gemeld aan de Heerenveense burgemeester Tjeerd van der Zwan, zegt Westbroek, en die heeft Sybrand Buma er als voorzitter van de Friese veiligheidsregio over geïnformeerd. ,,Ik krijg enthousiaste reacties terug. Zij zijn positief. Ze stellen dat we echter wel goedkeuring nodig hebben van het RIVM. Gaat dat gezien het maatschappelijke belang akkoord, dan kunnen we het doen.’’ Dat is de enige horde die nog genomen moet worden om verder te kunnen, zegt Westbroek. De snelheid die hijzelf, Marc Lenselink en de horecagroep willen maken, ziet hij echter niet bij het RIVM. ,,Ik wacht al een week op antwoord. Mogelijk zijn ze vanwege de grote gevoeligheid bang voor kritiek en speelt dat mee. Maar wij durven dit aan en dit zal onder mijn medische verantwoordelijkheid gebeuren.’’

 

Al jaren

Zelf gebruikt hij de technologie van DCAT al jaren, zegt Westbroek. Onder meer astmapatiënten hebben er baat bij, zegt hij. Voor mensen met huisstofmijtallergie is het een uitkomst omdat een slaapkamer ermee binnen 48 uur vrij van huisstofmijt wordt gemaakt. En ook voor het doden van bacteriën die resistent zijn voor antibiotica is het een oplossing. Als hij volgend jaar met pensioen is, wil hij zakelijk zelf iets gaan doen met de techniek.

 

Tycoon

Horecatycoon Laurens Meyer, de grootste kroegbaas van Nederland en eigenaar van onder meer Hans & Grietje in Deventer, wijst op eerdere uitspraken van premier Rutte. ,,Die adviseerde om niet met vrienden thuis te gaan zitten maar naar de horeca te gaan’’, zegt Meyer. ,,Wij willen nu niet alleen aantonen dat je bij ons veiliger zit dan in menige andere omgeving, maar zijn ook bereid te investeren in de corona-dodende technieken die de NASA al minstens twintig jaar gebruikt.’’ ,,Wij zien hierin een uitweg om uit deze impasse te komen, uit deze ellende’’, vult Geert Bosman aan, de eigenaar van de discotheek waar de proef is voorzien. ,,Maar we hebben het RIVM nodig. Als we dat niet op voorhand ‘meenemen’ bij het onderzoek, belandt ons rapport ergens onderop een stapel en bereiken we er niets mee.’’ Zelf gaat Bosman het systeem sowieso implementeren in twee zaken, zegt hij.

 

RIVM

RIVM-woordvoerder Coen Berends vraagt zich in een reactie af waarvoor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu groen licht zou moeten geven. Als hij mensen blootstelt aan een virus moet longarts Westbroek goedkeuring vragen aan een medisch-ethische toetsingscommissie, zegt hij. En als honderden mensen die hossen in een disco in strijd is met de huidige overheidsregels, is een ontheffing van de ministerie nodig, denkt hij. De medisch-ethische toetsingscommissie is een logische stap, erkent Westbroek. Dat de RIVM-woordvoerder doorverwijst naar het ministerie voor een ontheffing, verrast hem echter, gezien de opmerkingen vanuit Heerenveen en de veiligheidsregio. Daar gaat hij nu werk van maken, zegt hij. ,,Hoe dan ook is het cruciaal dat we wel inhoudelijk met het RIVM in contact komen en daarvan is het nog steeds niet gekomen.’’ Bron: De Gelderlander

Meyer beheer b.v.

Horeca exploitatie & vastgoed

Meyer Beheer B.V.
Horeca Exploitatie & Vastgoed

Pottenbakkerstraat 30
4871 EP Etten-Leur