Nieuws.jpg

Grootste kroegbaas in Nederland: 'we gaan uiterlijk 1 juni open'

'We gaan uiterlijk 1 juni open'

De grootste kroegbaas van Nederland is het zat. Als er niet snel meer geld volgt, gooit hij zijn kroegen per 1 juni open. Hij roept andere horecaondernemers op hetzelfde te doen. ,,Gebeurt er niets, dan gaan we kapot.”

Terwijl het advies is om zoveel mogelijk thuis te blijven en afstand te houden, om zo verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, dreigt horecatycoon Laurens Meyer (60), zijn tenten weer open te gooien. Hij heeft ruim 50 kroegen verspreid over het land en zo’n 2000 man in dienst. Samen met een aantal andere grote horecaondernemers is hij twee weken geleden de actie Horecazorg gestart met de dringende oproep aan het kabinet om snel dieper in de buidel te tasten voor de noodlijdende horecasector. De toon van de initiatiefnemers is nu nog mild met advertenties in het Financieele Dagblad, maar die kan snel omslaan en fel worden, zegt Meyer. Volgens hem staat veel bedrijven het water aan de lippen en dat blijkt ook uit een onderzoek van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland onder 5000 horecaondernemers. Twee derde van de horecazaken zou per 1 juli noodgedwongen moeten stoppen als er niet snel een noodplan op tafel komt.

,,Neemt de overheid geen passende maatregelen in de zin van meer geld en subsidies voor de horecaondernemers, dan gaan we op uiterlijk 1 juni of eerder gewoon weer open”, luidt Meyers boodschap.

We? U spreekt namens meer restaurants en kroegen?

,,Wij, als initiatiefnemers van deze actie, bezitten bij elkaar zo’n 400 horecabedrijven en wij zullen andere horecaondernemers oproepen hetzelfde te doen. Ik verwacht dat veel ondernemers meedoen. We krijgen nu al steunreacties uit het hele land op onze actie. Voor veel ondernemers zal opengaan het laatste redmiddel zijn.’’

 

Tegen de regels in?

,,Ja, dat zal dan een democratisch genomen besluit zijn. Het kabinet had bedacht dat de scholen open konden blijven, maar door protest van leraren en scholen gingen die ook op slot. Dat was een democratisch genomen besluit. Dat zal het onze straks ook zijn. En zie de regels dan maar eens te handhaven.’’

 

Wat als het aantal coronabesmettingen dan weer oploopt en de ic’s vol liggen? Dat wilt u toch niet op uw geweten hebben?

,,Ik denk dat een hoop mensen prima hun gezond verstand kunnen gebruiken om te beslissen of ze naar een horecagelegenheid gaan of niet. Overigens er is geen enkel bewijs dat in de buitenlucht het virus overdraagbaar is, dus terrassen kunnen sowieso open.’’

 

Maar wat als er dan straks veel meer mensen doodgaan door het coronavirus?

,,We moeten ons realiseren dat er altijd een of ander virus zal zijn. Of het erger is dan de griep, moeten we maar bekijken. Als er straks niets meer over is van onze economie, dan kunnen we geen gezondheidszorg meer betalen en dat eist ook mensenlevens.’’ Als er straks niets meer over is van onze economie, dan kunnen we geen gezond­heids­zorg meer betalen en dat eist ook mensenle­vens

 

Hoe ziet u het voor zich, die 1,5 meter afstand in een kroeg?

,,Dat werkt niet. Ga maar eens naar een toilet in een kroeg. Dan moet je eerst het gangpad verbreden. Het is niet bewezen dat het werkt en ik vind het maar onzin. Het is een utopie. Hoe zie je het voor je in een vliegtuig of in het openbaar vervoer? Of hoe moet dat bij de bakker of slager waar zeven man achter de balie staan te werken op 10 vierkante meter?

 

En als het kabinet restaurants straks toestaat om te openen, mits zij de 1,5 meter kunnen waarborgen?

,,Dat zou betekenen dat de ondernemer – als het al werkbaar is – de helft van zijn stoelen en tafels eruit moet halen en op halve kracht moet gaan draaien. In dat geval zal het kabinet de ondernemers voor de helft moeten gaan subsidiëren. En ondernemers die dan nog niet open kunnen omdat ze niet aan de regels voldoen, zouden dan volledig schadeloos gesteld moeten worden.’’

 

U wilt meer steun, maar de overheid helpt de horeca toch al?

,,Het kabinet heeft ondernemers ontzettend misleid met de NOW-regeling. Minister Koolmees blijft maar verkondigen dat we tot 90 procent aan loonkosten vergoed krijgen, maar de maximale vergoeding is in werkelijkheid 75 procent. En omdat we in maart nog twee weken open zijn geweest komt het uit op 64 procent. Dat betekent dat we nu zelf bijna 40 procent aan loonkosten moeten betalen terwijl er geen cent binnenkomt. Ondertussen gaan de kosten van huur, gas, water en licht gewoon door. Hoeveel ondernemers denk je dat dat kunnen uitzitten?’’

 

WAT IS DAN NODIG?

,,Ten eerste volledige schadeloosstelling, een aangepaste NOW-regeling die geen 64 procent maar zoals beloofd minstens 90 procent uitkeert, een noodfonds om onze vaste lasten te dekken en een tijdelijke aflossingsvrije periode bij de bank en compensatie voor rente of rente vrijstelling.’’

 

Wat doet u zelf om de schade te beperken?

,,Ik zit van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat achter mijn bureau met verhuurders, leveranciers en andere partijen te bellen om te proberen de vaste lasten naar beneden te krijgen. Ondertussen probeer ik mijn personeel gemotiveerd te houden met onder andere e-learning. Veel medewerkers zijn hard bezig het beste er van te maken met onderhoud, schoonmaak, verbouwingen en afhaal- en bezorgservice. Wat mij nu op de been houdt, is de wil om te overleven. Maar laat ik duidelijk zijn: dit is ook voor mij geen maanden meer vol te houden.’’

 

Maar wegen de belangen van de gezondheid van mensen niet zwaarder dan uw eigen sores?

,,Het is een moeilijke discussie, dat begrijp ik. Ik zeg niet dat we volgende week weer opengaan. Dat is echt te vroeg en daar is geen draagvlak voor én dat zou ik ook helemaal niet verantwoord vinden. Gezien alle berichten en ontwikkelingen, ook in andere landen, denk ik dat 1 juni wel een verantwoorde datum is. En tegen die tijd is de rek er bij ondernemers ook wel echt uit.’’

Bron: De Gelderlander – Natasja de Groot

Meyer beheer b.v.

Horeca exploitatie & vastgoed

Meyer Beheer B.V.
Horeca Exploitatie & Vastgoed

Pottenbakkerstraat 30
4871 EP Etten-Leur