Nieuws.jpg

Foodblog:

Diner bij Moeke Ginneken

Al sinds 1893 (!) is Moeke gesitueerd op de gezellige Ginnekenmarkt. Dit (eet)café is dus al ruim een eeuw een begrip in Breda. Op een mooie nazomeravond in september is het dan ook niet verwonderlijk dat het terras goed gevuld is. Wij waren dus blij met een fijn tafeltje in het midden van het terras.

Direct bij aankomst scoort de bediening van Moeke punten door een hartelijk ontvangst en wordt er duidelijk tijd genomen voor een kort praatje, we krijgen een warm welkom ondanks de drukte. De bediening ziet er verzorgd uit, een nette blouse van het bedrijf maar verder lekker casual. Op zijn sneakers loopt hij toch het prettigst de 10 kilometer die hij gemiddeld op een goede terras-dag aflegt, vertelt de vriendelijke jongeman die ons bediende. Om ons heen is volop levendigheid en genoeg te zien waardoor gelijk duidelijk wordt dat we ons hier prima uren zouden kunnen vermaken.

Als écht biercafé heeft Moeke 9 bieren van de tap, starten met een biertje is dus erg verleidelijk. Geadviseerd wordt een Kwaremont blond (6,6%), mijn tafelgenoot start met een glas Sauvignon Blanc (één van de drie huiswijnen). Zowel het biertje als de wijn voldoen volledig aan de verwachtingen van een goed aperitief. Al snel bereikt ook een mandje brood onze tafel, vers brood met tapenade, aïoli en huisgemaakte kruidenboter, altijd lekker.

De menukeuze wordt een stuk makkelijker gemaakt door de eerste pagina in de menukaart: “Moeke’s lievelingsgerechten”. Een aantal suggesties per gang die het de gast gemakkelijker maken om te kiezen uit de uitgebreide menukaart. In overleg met de ober wijkt slechts één van onze keuzes af van deze suggestielijst: het voorgerecht “Rosbief van Tonijn”.

Deze kort aangebakken tonijn met wakame, wasabicrème en yakitorisaus is dan ook echt wel één van de top-voorgerechten waar ik zeer blij door werd verrast. Het gerecht was volledig in balans en precies goed op smaak, waarbij de yakitorisaus zorgde voor een klein zoetje en een flinterdun rood uitje voor een fris karakter. De opmaak van het bord was werkelijk prachtig, 100 punten voor dit gerecht.

Mijn tafelgenoot startte met de Burrata; verse Mozzarella met rucola-olie en tomatensalade. Dit is écht Italiaanse mozzarella, qua smaak heel anders (lees: veel smaakvoller) dan wat wij in Nederland gewend zijn bij het kopen van een bolletje mozzarella in de supermarkt. Maar ook qua grootte was de Burrata indrukwekkend; “Echte Italiaanse Burratta is nu eenmaal groot.” De diepe kaas-smaak in combinatie met de olie en sappige tomaat maakte dit gerecht helemaal af.

Na deze geweldige start hadden we gelukkig genoeg tijd om even uit te buiken én ons te laten adviseren over een lekkere wijn bij het hoofdgerecht. Wij hadden gekozen voor de Zeetong en de Chef’s Special (beiden Moeke’s lievelingsgerechten en de laatste een combinatie van diamanthaas en zalm). Onze ober kwam met een fles biologische witte wijn, een Airen-Sauvignon Blanc van het wijnhuis Hoja Sana (Spanje). Een heerlijk frisse en fruitige wijn met een lange afdronk.

De Zeetong was duidelijk met liefde bereidt in de keuken van Moeke. De vis was precies goed gebakken, liet daardoor gemakkelijk los van de graat en was licht maar precies goed gekruid. Met wat sap van de verse citroen en een klein beetje ravigotte-saus werd iedere hap een feest. Zoals verwacht ging dit gerecht goed samen met de gekozen wijn.

De combinatie van diamanthaas en gerookte zalm (Chef’s Special) was een variant op een traditionele Surf & Turf en pakte samen met de kreeftensaus verrassend goed uit. De diamanthaas was heerlijk mals en er was duidelijk niet teveel zout toegevoegd, wat prettig was omdat die van nature al aanwezig is in de gerookte zalm. Juist hierdoor kon je deze twee heerlijk combineren én zorgde de witte wijn (waar men misschien aan rood zou denken bij biefstuk) er juist voor dat het gerecht niet té zwaar werd. Het bedje van groente in een lichte tomatensaus was een goede keus, ook met dit hoofdgerecht verdient de keuken alle lof.

Op advies van onze ober sloten we af met “Van alles wat”, een proeverij van verschillende nagerechten. Dit bord met cheesecake met witte chocolade en frambozensaus, brownie, crème brulee, chocolademousse en citroenijs was een genot om te delen. Een glaasje ijskoude limoncello mocht hierbij natuurlijk niet ontbreken en maakte het helemaal af.

Al met al waren wij beiden razend enthousiast over dit diner bij Moeke. De ambiance, het vriendelijke personeel en de heerlijke gerechten staan garant voor een top avond uit.

 

Goed om te weten: Moeke is hard op zoek naar nieuwe collega’s in de bediening en afwas!

Meyer beheer b.v.

Horeca exploitatie & vastgoed

Meyer Beheer B.V.
Horeca Exploitatie & Vastgoed

Pottenbakkerstraat 30
4871 EP Etten-Leur